Skąd się biorą zdrowi ludzie

0

Pracownicy Zakładu Biochemii i Żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego wspólnie
ze Stowarzyszeniem Spożywo pracują obecnie nad wydaniem poradnika o zdrowym żywieniu

Co to będzie

W założeniu książka ma być poradnikiem pełnym wiedzy naukowej, ale podanej w przystępny i zrozumiały dla każdego sposób. Książka przeznaczona jest dla każdego, kto interesuje się tematyką zdrowego odżywiania, także dla rodziców, którzy szukają sposobu na zachęcenie maluchów do jedzenia warzyw. Osoby, które chcą skutecznie i trwale schudnąć, także znajdą tam cenne porady dla siebie. Dodatkowo
w książce znajdą się 3 wyjątkowe wywiady: z prof. dr hab. n. med Ewą Stachowską “Wpływ diety na samopoczucie – o walce z depresją”. Wywiad z dr n. med. Karolina Skonieczną-Żydecką “Bakterie w naszych jelitach. Probiotykoterapia – kiedy wprowadzić?”. Oraz rozmowa z dr n. med. Ewą Dąbrowską “Diety warzywno-owocowe, dla kogo?”. Książkę uzupełniają sprawdzone przepisy polskich blogerów kulinarnych.

Twórcy

Na początku mówiliśmy o sobie „grupa osób zakręconych na punkcie żywienia”, tworzyliśmy wykłady w Krakowie, pomagaliśmy w Szczecińskich konferencjach żywieniowych PUM i stworzyliśmy platformę z artykułami – mówi Przemysław Mijal, założyciel Spożywa. – Są wśród nas praktykujący dietetycy, studenci dietetyki i dziedzin pokrewnych, a także pracownicy akademiccy. Grono redakcyjne tworzą prof. Ewa Stachowska z Katedry Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Dominika Maciejewska – Biotechnolog medyczny, doktor nauk medycznych w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka PUM,
oraz dr n. med. Karolina Skonieczna-Żydecka.

Fot. Spożywo

Spożywo

Spożywo to stowarzyszenie, którego celem jest łączenie akademickiej społeczności, do której należą studenci dietetyki, żywieniowcy i pasjonaci zdrowia. Rozpowszechniają wiedzę o zdrowym, dobrym jedzeniu. Udzielają konsultacji, tworzą projekty, artykuły naukowe. Wspólnie mamy większą siłę aby tworzyć projekty, które poprawiają nawyki. Śledzą nas ludzie, którym żywienie nie jest obojętne. Dlatego też powstał projekt książki „Skąd się biorą zdrowi ludzie?”, podkreśla założyciel Stowarzyszenia – Przemysław Mijał, absolwent zarządzania, a obecnie student dietetyki na KWSPZ.

W skład ekipy stowarzyszenia wchodzi jeszcze:

Żaneta Michalak, dietetyk i coach dietetyczny, magistrantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Dominika Pokrywka, absolwentka dietetyki na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym

z zamiłowaniem do gotowania.

Joanna Hołowko – Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, kierunek Dietetyka studia I i II stopnia w latach 2010-2015. W roku 2015 otrzymała Stypendium Prezydenta miasta Szczecina. Aktualnie odbywa studia doktoranckie w PUM Szczecin w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka.

Dariusz Kaput absolwent Uniwersytetu Rzeszowskiego kierunku Dietetyka, edukator w cukrzycy, specjalista żywienia dzieci, żywienia enteralnego oraz parenteralnego.

Joanna Jarzyńska – dietetyk i kulturoznawca. Ukończyła studia na Uniwersytecie Jagiellońskim, obecnie studentka dietetyki na KWSPZ.

Patrycja Żurek, absolwentka szkoły policealnej na kierunku dietetyka. Aktualnie studentka dietetyki
na KWSPZ w Krakowie

Kamila Grudek, studentka dietetyki na Krakowskiej Akademii. Zaangażowana w przekazywanie wiedzy
o podstawach żywienia.

Agnieszka Wojas – Absolwentka kierunku Jakość i Bezpieczeństwo Żywności Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym

Paula Halecka, dietetyk, ukończyła studia na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Aktualnie magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.

Monika Szewczyk – Dietetyk, magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym.

Małgorzata Sarna, dietetyk, magistrantka na Pomorskim Uniwersytecie Medyczny.

Karina Ryterska, dietetyk, Technolog Żywności i Żywienia Człowieka, Biotechnolog z wykształcenia. Obecnie Adiunkt w Zakładzie Biochemii i Żywienia Człowieka na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym
w Szczecinie.

Dorota Pawlik – Dietetyk, ukończyła studia I i II stopnia na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym
w Szczecinie.

Fot. Spożywo

Stowarzyszenie prowadzi zbiórkę na druk i projekt graficzny książki na portalu Wspieram.to. Wystarczy kliknąć ten link, by wesprzeć projekt i zamówić swój egzemplarz książki. Twórcy obiecują, że będzie pięknie wydana i oczywiście na ekologicznym papierze!

About author

Karolina Jaskólska

Mama cudownego syna i cudownej córki, którzy są dla mnie całym światem. Z zawodu dziennikarka z wykształcenia medioznawczyni. Żeby oddychać potrzebuję: najbliższych sobie osób, marzeń (które powoli spełniam), celu (który łączy się ze spełnieniem marzeń) i czystego powietrza (którego coraz mniej…) Życzę sobie i czytelnikom przyjemnego spędzania czasu. Mam nadzieję, że nie raz się spotkamy wirtualnie bądź w rzeczywistości.

No comments

Studencka gwara oczami malucha

   Gdy byłam małym dzieckiem, chodzącym jeszcze do podstawówki, wszyscy starsi koledzy wydawali mi się tacy poważni, wielcy, mądrzy. Osoby z ósmej klasy miały swój ...